04 583 41 50 / 041 758 671 info@poldestrazisar.si
Select Page

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku. Vsebujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in drugih zaščitnih snovi (vitamine in minerale), ki pomembno vplivajo na naše zdravje.

Ker se na šoli zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave, smo tudi letos vključeni v ukrep Evropske unije »šolska shema«, katerega namen je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak…).

Shemo bomo na šoli pričeli izvajati v mesecu oktobru. Vsem učencem bomo sadje in zelenjavo ponudili dodatno poleg redne šolske prehrane. Obrok bo financiran s strani države ter sredstev iz EU, kar pomeni, da bo za učence brezplačen.

Pri razdeljevanju bomo dali prednost svežemu sadju in zelenjavi. Shema se bo izvajala enkrat tedensko po pouku – pri kosilu ali v času podaljšanega bivanja.

Izvajali bomo tudi dodatne dejavnosti, kjer bomo učence seznanjali s pomenom uživanja svežega sadja in zelenjave za zdrav in uravnotežen razvoj.

Vabimo Vas, da si na šolski spletni strani in na šolski FB strani ogledate informacije o poteku izvajanja ukrepa.

 

Koordinatorka projekta: Bojana Burja

Ravnateljica: Aleksandra Valančič

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)