04 583 41 50 / 041 758 671 info@poldestrazisar.si

Spoštovani starši,

z bližajočimi prazniki bi radi izrazili skrb v zvezi z uporabo pirotehničnih izdelkov. Pirotehnika je lahko privlačna zaradi barvitosti in zabave, vendar želimo poudariti nevarnosti, ki jih lahko prinese s seboj:

  • Tveganje poškodb: uporaba pirotehničnih sredstev je povezana z visokim tveganjem poškodb, bodisi zaradi nepravilne uporabe ali nepredvidenih okoliščin.
  • Vpliva na okolje, ljudi in živali: ognjemeti in druge pirotehnične naprave lahko povzročijo onesnaženje okolja ter povečajo, stres, strah in občutek nelagodja pri ljudeh in živalih.
  • Nevarnost požarov: neustrezna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko vodi v požare, ki ogrozijo življenje in premoženje.

Policija opozarja, da je v Sloveniji pirotehnične izdelke (F 1) dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom in še to samo starejšim od 14 let. Uporabljati jih je dovoljeno samo od 26. decembra do vključno 1. januarja. Otroci jih lahko uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj v Sloveniji, morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku. Zaradi kršitev lahko posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last. 

Posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

V skrbi za varnost vseh naj vas spomnimo, da je v skladu s Pravili šolskega reda na območju šole prepovedano prinašati in uporabljati pirotehnična sredstva.

(Skupno 16 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost